Különleges ajándékot hozott Magyarországra Szent-Györgyi Albert özvegye

– A Nobel-díjra készült szmoking hazaérkezett –

Amerikából látogatott el Magyarországra Marcia Szent-Györgyi, aki nem érkezett üres kézzel Szeged városába: magával hozta azt a szmokingot, amelyet a tudós a Nobel-díj átvételénél viselt. Az özvegy a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj létrehozásának alkalmából érkezett a magyarországi városba, amelyhez egykori férje is több szálon kötődött.

– Rendkívül szeretett beszédet tartani a diákok előtt. Még mielőtt bármit is szólt volna, már a színpadra lépésekor percekig állva tapsolták a professzort. Felkészültsége a gyerekkorából és a magyarországi képzésből származik. Budapesten született, ott nevelkedett és a mai napig hiszek abban, hogy ez a tudás ebből a gyerekkorból származik – tette hozzá az özvegy, aki különleges ajándékkal érkezett Amerikából Szeged városába, ahol Szent-Györgyi Albert tanított és kutatásait végezte.

A magyar tudós hazájában végzett munkája eredményeiért részesült a legnagyobb elismerésben, éppen 80 évvel ezelőtt vehette át a fiziológiai és orvosi Nobel-díjat. A jeles évforduló alkalmából, hagyományteremtő szándékkal hozta létre a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet a professzor özvegye is üdvözölt. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoznak, akiket a szakmai zsűri mellett pácienseik is érdemesnek tartanak arra.

Tudományos munkásságának alapja a biológia volt, kutatásai az izommunkára vonatkozó kérdések és a rák gyógyításának módjára fókuszáltak.  Az volt a célja, hogy mindannyiunk életét jobbá tegye. Épp ezért fontos számomra a most alapított Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj, amelynek célja Albert örökségének ápolásán túl az, hogy minél többen megismerjék azon orvosokat, akiknek munkássága követendő példaként szolgálhat – mondta Marcia, aki egy különleges ajándékkal érkezett a magyarországi városba, ahol a professzor diplomázott, tanított és kutatásait végezte.

Ezt a szmokingot a ’30-as években készítették Szegeden, a Nobel-díj átadóra varrták Albertnek. Hűen őriztük éveken át, a professzor sok fontos eseményen viselte. A szmokingot a szegedi Goodwill Pharmának szeretném adományozni, akik az általuk forgalmazott C-vitamint a felfedező Szent-Györgyi Albert nevével fémjelezték.– tette hozzá az özvegy.

Bővebb információ: www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu