Kuriózumokkal startol a 193. Anna-bál

Sisit idéző porcelánszívek, fényárban úszó utcabál

Újdonságok és különlegességek jellemzik a 193. Anna-bált, amelyet idén július 21-én rendeznek meg. Magyarország legnagyobb tradíciójú eseményének idén is a balatonfüredi Anna Grand Hotel ad otthont, de a tavalyi nagy siker után újra lesz Anna-utcabál, prímásverseny, operagála és szívhalászat is.

Az ország legrangosabb bálját július 17-22. között az Anna Fesztivál programjai előzik meg, így már az Anna-bál hetében számos különlegesség várja a látogatókat Balatonfüreden, a kultúra és művészetek városában.

Modernkori utcabál

A tavalyi év sikerén felbuzdulva idén is változatos íz- és zenei kínálattal várják a könnyed, elegáns, nyári szórakozásra vágyókat a szervezők a tavalyi évben hagyományteremtő szándékkal megrendezett Anna Utcabálon. Több száz vendég befogadására készítik fel a reformkori városrész patinás utcáját. Táncparkett, utcabútorok, koncertek és persze a vendéglátók modernkori báli hangulatot varázsolnak az utcára. Az Anna-báltól pár lépésnyire az utcabál egy könnyedebb, oldottabb bálozást hivatott biztosítani mindazoknak, akik kedvelik a minőségi szórakozást. A második Anna Utcabálon fellép a Swing a’la Django és a Group and Swing és Mihályi Réka. Fokozva a hangulatot, a Blaha utca olyan fényárban úszik majd, hogy az még a műholdas felvételeken is látszani fog.

Romantikus sétakocsizás

Nemzeti kincseink, a történelmi múltú ménesgazdaságok díszes fogatain élhetik át a bál miliőjét egy romantikus sétakocsizással a romantikát, eleganciát kedvelők, július 21-én. Az eddig kizárólag a bál szépét és udvarhölgyeit bemutató díszfogatok most a nagyközönség számára is elérhetővé válnak egy félórás lovas kocsikázásra, a város reformkori negyedében. A különleges élményhez három nemzeti ménesgazdaság – a mezőhegyesi, a szilvásváradi és a bábolnai – díszfogatai állnak rendelkezésre. Az igazi kuriózumnak számító ünnepi díszítésű, kettesfogatokat a legismertebb magyar lófajták húzzák, a bakon pedig fogathajtó bajnokok ülnek majd. A tavalyi év egyik közönség kedvence a Nemzeti Lovas Díszegység díszkísérete volt. Pompázatos látványt nyújtottak az egységes, ében fekete, barokkos formájú nóniusz lovaikkal. A Nemzeti Lovas Díszegység díszhuszár egyenruhában pompázó lovasai és ünnepien feldíszített lovaik az idei bál ceremóniájának elengedhetetlen színfoltjai lesznek, úgy ahogy a nemzeti ménesek ötös és kettesfogatai is.

Tavaly Barna Dorinát választották a 192. Anna-bál szépének, aki az elmúlt évben számos kulturális és sportrendezvényen képviselhette Balatonfüred városát.

„Az Anna-bál az elsőbálozó hölgyekről szól. A partnervárosainkból 28 fiatalt várunk, és természetesen ebben az évben is felajánlottuk a balatonfüredi, 18. életévüket betöltött hölgyeknek, hogy jöjjenek el a bálba. Mindannyiuk számára emlékezetessé kívánjuk tenni az Anna-bált, azonban nemcsak az Anna Grand Hotel falain belül szeretnénk báli hangulatot. A Blaha utcában még színvonalasabb utcabállal készülünk, és reméljük, még többen be tudnak kapcsolódni a forgatagba” – mondta dr. Bóka István, Balatonfüred város polgármestere, aki kiemelte: az idei Anna-bál díszelőadásaként Roby Lakatos hegedű virtuóz és a Mendelssohn Kamarazenekar produkcióját élvezheti a közönség.

Az Anna Fesztivál rendezvénysorozat idén is a Hagyományok Házával közösen szervezett prímásversennyel kezdődik, ahol a Kárpát-medence legkiválóbb virtuózait hallhatják az érdeklődők.

„Immár a hatodik prímásversenyt rendezzük meg Balatonfüreden, ahol idén a hagyományos paraszti népzenét játszó prímások versenyeznek egymással. Az egész Kárpát-medencéből érkeztek jelentkezők, és nagy megtiszteltetés, hogy van köztük egy szlovák prímás is, aki erdélyi és kismagyarországi magyar zenét játszik majd. A verseny a szokásos módon zajlik, megkoronázása pedig egy nagy gálaműsor lesz a Gyógy téren” – mondta Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója.

A fesztiválon idén is találkozhat a közönség a Magyar Állami Operaház hagyományos szabadtéri koncertsorozatával: az Operafüred előadásain Puccini Itáliájához köthető szerzemények szerepelnek majd, amelyek a nagy olasz operaszerzőt és kortársait illusztrálják. A programsorozatot Ókovács Szilveszter ismertette, aki szerint a fürediek megszerették ezt a klasszikus zenei hétvégét, amelyet idén egy opera mozival zárnak.

„A vigyázó szemek már nem Párizsra, hanem Balatonfüredre figyelnek” – mondta Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel tulajdonosa, aki hozzátette: egyre nyugodtabban és egyre nagyobb gyakorlattal készülnek e jeles balatonfüredi eseményre. Az épületen külső térburkolat felújítást végeznek, és idén még magasabb színvonalon koncentrálnak a gasztronómiára is.

Tradíció egy kis modernitással fűszerezve

Tóth József az Anna Grand Hotel executive chef-je bemutatta az idei Anna-bál kreációit, s elárulta, hogy a menü a tradíció, a modernitás és a nyári könnyedség jegyében állt össze. A vendégekre izgalmas ízutazás vár: a fenséges fogások között lesz kecsege, kacsamáj, uborkazselé, és formabontóan hideg őszibarack krémlevest is felszolgálnak. Főételként borjút és galambot, desszertnek pedig lime-os joghurtos szeletet fogyaszthatnak a bálozók macaron variációkkal, nyári gyümölcsökkel.

1825 óta sokat változott az Anna-bálon feltálalt ételsor, de ami mindig is meghatározta: az a minőség. Emellett fontos, hogy a báli közönség jóllakottan álljon fel az asztaloktól, de semmiképpen se terheljék meg a vendégek gyomrát nehéz ételek. „Ezt a kettősséget hoztam összhangba. Az Anna Grand Hotel chefjeként immár hetedik éve felelek az Anna-bál menüsoráért, kollégáimmal közösen pedig már másfél hónapja dolgozunk gálavacsora ízeinek és formáinak összehangolásán. A tradicionális alapanyagokat ötvöztük csipetnyi modernitással.”– mondta Tóth József, az Anna Grand Hotel executive chef-je.

Sisi ihlette porcelánszívek

Az elsőbálozó hölgyek sorszámozott herendi porcelánszívet kapnak a nyakukba, amelyek alapján a közönség szavazhat az Anna-bál 15 legszebb résztvevőjéről. Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója elárulta, hogy ebben az évben lila színű szíveket viselhetnek majd a bálozók Erzsébet királyné, Sisi évfordulója apropóján, akinek kedvenc virága az ibolya volt. Az Anna-bálon az első helyezett hölgy egy olyan Royal Garden mintájú Herendi serleget kap, amely Magyarország hivatalos nászajándéka volt Vilmos herceg esküvőjén. A második díj egy Rotschild, a harmadik pedig egy Apponyi mintával díszített Herendi porcelánváza. Az ételeket idén is Apponyi-mintás étkészletben szervírozzák majd: 3500 darabos Herendi készlet utazik Balatonfüredre, amelynek összértéke meghaladja a 60 millió forintot.

Az ország legelőkelőbb bálján hazánk legjelesebb művészei, közéleti szereplői találkoznak. A közel 500 fős vendégseregben Olasz Anna, Udvaros Dorottya, Esztergályos Cecília és Litkey Farkas is jelen lesz. A 193. Anna-bál fővédnökeke Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Bővebb információ: www.annabal.hu