125 éve, szeptember 16-án született Szent-Györgyi Albert professzor

– Indul a Szent-Györgyi Albert Orvosi díj 2. évada! –

Százhuszonöt éve, 1893. szeptember 16-án született Budapesten Szent-Györgyi Albert biokémikus, orvos, a C-vitamin felfedezője. Ő volt az első és máig egyetlen magyar Nobel-díjas, aki a világ legnagyobb tudományos elismerését hazai kutatásainak eredményeként kaphatta meg. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj, melyet hagyományteremtő szándékkal a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány hozott létre, szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindul, így ismét bárki jelölheti majd kedvenc orvosát.  

A neves orvosprofesszor a Budapesti Tudományegyetemen diplomázott, majd az első világháborút követően Németországban és Hollandiában kutatóként dolgozott. 1940-ben kinevezték a mai Szegedi Tudományegyetem első rektorává. Hosszú munkássága során rengeteg tapasztalatot szerzett, és ezt a tudást mind átadta a világnak. A leghíresebb, egyszersmind világrengető felfedezése azonban a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárása volt, amellyel később világhírnevet szerzett Magyarországnak is. Szent-Györgyi Albert híres volt arról, hogy folyton a megoldásokon, az újabb és újabb ötleteken töprengett, még a leghétköznapibb helyzetekben is. Kevesen tudják, hogy a C-vitaminnal kapcsolatos felfedezése is egy ilyen alkalommal született meg. Egyik este ugyanis a paprika is a vacsoramenü része volt, Szent-Györgyi Albertnek viszont nem volt kedve megenni. Helyette inkább a laboratóriumba sietett vele, ahol még aznap éjjel sikerült izolálnia a vitamint, a paprikáról pedig kiderült, hogy a C-vitamin nagy kincsestára.

A Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány úgy tiszteleg a professzor önzetlen humanitása és példás szorgalma előtt, hogy hagyományteremtő céllal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat. A díjra a jelölési lehetőség szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindul, így ismét bárki jelölheti majd kedvenc orvosát.

A díjat munkájuk elismeréseként vehetik át azok az orvosok, akik a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét. Példaképek, akik nem csupán egy-egy betegség tüneteinek kezelésével foglalkoznak professzionális módon, hanem mindent megtesznek a páciens teljes gyógyulásáért, és életminőségének érezhető javulásáért. Azok válnak igazán érdemessé az elismerésre, akik szakmai felkészültségük mellett tudományos igényességükkel, odaadásukkal és humanitárius szemléletükkel kiemelkednek az orvostársadalomból.

Az alapítvány 2018. szeptember 16. és 2019. január 16. között elektronikus (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu) és postai úton is várja a jelöléseket és az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket.  2019. február 01. és március 16. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az év 7 közönségdíjasát. Az alapítvány ezen felül két különdíjat nyújt át 2019. április 11-én a Magyar Tudományos Akadémia székházában. A jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyörgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.