Új színházi teret kap Újpest – Heisenberggel debütál az UP Újpesti Rendezvényközpont színházterme

A frissen megnyílt UP Újpesti Rendezvénytér egy egyedülállóan különleges közösségi tér. A kerület új kulturális színfoltja egyszerre biztosít helyszínt ismeretterjesztő programoknak, különböző kiállításoknak, zenének, gasztronómiának és szórakozásnak és kínál sportlehetőségeket is. Az épület színháztermét a nagy sikerrel játszott Heisenberg című darabbal avatják fel. A közel ötszáz fős helyiséget mobil lelátójával és süllyesztett nézőterével Budapest egyik legmodernebb színháztermeként, nagy várakozás előzte meg. A közelgő bemutató kapcsán a színművészekkel, Ullmann Mónikával és az újpesti születésű Benedek Miklóssal beszélgettünk az előadás aktualitásáról, szerepélményeikről. A helyszín izgalmas adottságaiból fakadóan természetesen a piac és a színház kapcsolata is terítékre került.

A külföldön már nagy sikerrel játszott Simon Stephens-darab, a Heisenberg, először idén, Szabó Máté rendezésében került színpadra Magyarországon, hogy most az újpesti közönséghez is eljuthasson.
– Nem lehet előre tudni, mennyire lesz sikeres egy előadás, és azt sem, milyen indíttatásból jönnek megnézni a nézők.. Amikor dolgozunk egy darabon, a próbafolyamat alatt nem a nézőre gondolunk, hanem igyekszünk kihozni a maximumot az adott szerepből. Hogy ennek köszönhetően sikeres lesz-e Újpesten, az majd kiderül – árulta el Ullmann Mónika.

A zseniális egyfelvonásos előadás Heisenberg német fizikusra, a határozatlansági reláció elvének megalkotója után kapta a címét, nem is véletlenül. A történet egyszerű, ám mégis zseniális: egy nő és egy férfi kapcsolatáról szól.
A cselekmény szerint a nő megpillant egy idősödő hentest a zsúfolt pályaudvaron, és engedve pillanatnyi szeszélyének, hirtelen a nyakába csókol. A külföldön nagy sikerrel játszott darab két magányos ember meséje, akik valamiért egymásra találnak és fellángol bennük egy új szerelem. A véletlennek tűnő találkozás aztán gyökeresen megváltoztatja mindkettőjük életét. Alex, a hetvenes hentes, és Georgie, a nála jóval fiatalabb pincérnő szép lassan rájönnek, nekik bizony dolguk van egymással…

– Nekem a sírva nevetős történetek a kedvenceim, az érzelmi hullámvasút. Az évek során egyre bátrabb lettem, már merek szélsőségesebb lenni. A Heisenberg éppen ennek enged teret: egyszerre vicces és megható. Az előadások alatt sok a nevetés, de az sem ritka, hogy egy-egy néző elsírja magát. Ennél a darabnál pedig azt éreztem, hogy pont elegen játsszuk, ráadásul nem is akárkivel állhatok színpadra! – árulta el a darabról Ullmann Mónika.
Ullmann Mónika és Benedek Miklós számára a Heisenberg hozta meg az első közös színpadraállást, ám a színészek már a bemutató előtt is jól ismerték egymást: Benedek Miklós a főiskolán tanította, a József Attila színházban pedig rendezte már a színésznőt. Kettejük szórakoztató, s egyszersmind mély és tartalmas előadása kortól függetlenül minden nézőnek sok meglepetést tartogat.

– A kétszemélyes darab változatos helyszíneit egyetlen eszközzel, egy különleges, forgatható elemekből álló paddal sikerült megvalósítani, hála Cziegler Balázs díszlettervezőnek. Ez az egyetlen pad elég is hozzá, hogy megjelenítse a pályaudvart, a hentesboltot, az éttermet, a lakást és az utcarészleteket, sőt, még forog is – mesél a hagyományostól elrugaszkodott díszlettechnikáról Benedek Miklós.

Színház a vásárcsarnok mellett

Nem csak a belső helyszínek megjelenítése, de a külső helyszín is igazán különleges: az UP Újpesti Rendezvénytér esetében ugyanis egymás mellett kap helyet egy valódi, nyüzsgő piac és egy vérbeli, színházi kulturális közeg. Ennek az egyedi kontrasztnak a lehetőségeiről is megkérdeztük Benedek Miklóst.
– Ritkán járok piacra, de olyankor mindig elvarázsol az a semmihez sem hasonlítható légkör, ami belengi ezeket a tereket. Különösen a mediterrán piacok hangulatát kedvelem, az emberek és állatok, szagok és illatok, jó ételek különös elegyét, a nyüzsgést, ami a piacok velejárója – árulta el az újpesti születésű Benedek Miklós. Hozzátette, noha nehezére esik elképzelni, hogyan működhet egymás mellett két ilyen különböző intézmény, a görög és római színházi hagyomány éppen erre a kettősségre épül.

A színházi előadások sora ezzel korántsem ér véget: az UP Újpesti Rendezvénytér színháztermében olyan zseniális darabokat is megtekinthet a közönség, mint Hernádi Judit estje a Hernádi Pont, a Kövek a zsebben, és egy igazi újévi csemege január elsején, a Csárdáskirálynő.

Bővebb információ: www.UP4event.hu