„Csodaszép a nagyapám öröksége, de hatalmas kihívás is”

Dr. Kettesy Beáta szemész szakorvos a nagyapja nyomdokait követi

„Dr. Kettesy Beáta Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra érkezett jelöléséből kitűnik, magas színvonalú tudása mellett páratlan emberi hozzáállása és hite az, ami miatt imádják betegei. Az adjunktusnő maga is úgy tartja, az orvos-beteg kapcsolat egyik legfontosabb pillére a szilárd bizalom. Számára telefonja nem csupán dísz, hanem tényleg segélynyújtó készülék” – így vallott róla hálás páciense, aki szerint a doktornő nem csupán egy remek és felkészült szemspecialista, hanem fantasztikus ember is.

Dr. Kettesy Beátát mindig érdekelte a biológia és a gyógyítás, így a gimnázium végén az orvosi hivatás mellett döntött. A fiatal doktornőnek pihenésre nem sok ideje van, de olyankor munka után legszívesebben sporttal kapcsolódik ki: hot iron és zumba edzésekre jár. Úgy gondolja, ahhoz, hogy valakiből jó orvos váljon, a szakmai felkészültség mellett elsősorban empátia, türelem és támogató család szükséges.

„Klinikusként hármas egységnek kell megfelelnünk: gyógyítás, kutatás és oktatás. Ebből kifolyólag a napjaim meglehetősen sűrűn telnek: a reggeli vizit után vár az ambulancia vagy a műtő, azután a gyakorlatok és a vizsgáztatás. Igyekszem a kutatásra, a konferenciákra is elég időt fordítani. A mindennapok során nemcsak a szemészeti tudásomat kell hasznosítanom: pszichológiai eszközökre és nagy adag empátiára is szükség van. A legbüszkébb arra vagyok, hogy betegeim nem csupán orvosként tekintenek rám, hanem barátként is. Az ehhez elengedhetetlen türelmemet és a nyitottságomat valószínűleg a nagypapámtól örököltem, neki az ajtajára az volt írva, hogy „Az ajtó nyitva, csengetni felesleges.” Nos, ezt én is tartom: a telefonom soha nincs kikapcsolva, bármikor hívhatnak” – mesélte.

Valószínűleg nem ez a szemlélet az egyetlen örökség: Kettesy doktornő nagypapája Dr. Kettesy Aladár nemzetközi hírű szemészprofesszor volt, aki 1930-tól a debreceni orvostudományi egyetem tanára és a Szemklinika igazgatója volt. Később egyetemi rektor, majd a klinika tudományos tanácsadója lett. A közkedvelt professzor emlékét ma szobor őrzi a klinika kertjében. A doktornőnek közvetlen emlékei nincsenek róla, hiszen sajnos csak 9 éves volt, amikor a nagypapája meghalt, de környezetében még sokan vannak, akik élénken őrzik a legendás szemspecialista emlékét. Azt mondják, ahogyan a doktornő a folyosón sétál, az is szakasztott nagyapja.

Az egyik legmeghatározóbb szakmai élményem, ha olyan beteget operálhatok, akit már a nagypapa is megműtött valamilyen korábbi betegsége miatt. Csodaszép örökség ez, de azért hatalmas kihívás is az ő útját járni” – árulta el Dr. Kettesy Beáta.

Mint mondta, büszke világhírű nagyapjára, s egyúttal irigyli is széleskörű zsenialitását. Hozzátette, úgy érzi, ha ismerhették volna egymást, a nagyapja is büszke lenne rá és mindarra, amit eddig elért a hivatásában.

Az alapítvány 2018. szeptember 16 – 2019. január 16. között elektronikus (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu) és postai úton is várja a további jelöléseket, valamint az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket. Ezt követően 2019. február 01. és március 16. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az év 7 közönség díjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át. A díjat 2019. április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében adják majd át. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.