Rakonczay Gábor a Déli sark után Szegedre látogat

Egy expedíciós polihisztor és az önmegvalósítás filozófiája

Rakonczay Gábor extrém sportoló, író, motivációs előadó, hatszoros óceánátkelő és többszörös világrekorder. Déli-sark expedíciója után most Szegedre látogat, hogy megossza velünk élményeit és élettapasztalatát. Gábor 2007-től, az első sikeres óceánátkelése óta járja az országot és a világot előadásaival, amelyek az elmúlt 12 évben több mint 70 ezer embernek adták meg a kezdőlökést ahhoz, hogy elinduljanak a saját útjukon és merjék megélni az álmaikat.

Az előadásaim központi üzenete, hogy mindenkinek vannak olyan önmaga számára fontos céljai, mint nekem a Déli-sark volt. Egy saját Déli-sark, ami fel elé kell indulni. Bármi is, amit az ember meg akar valósítani, legyen az akár magánéleti kihívás, akár sport vagy karriercél, nem szabad arra várni, hogy magától megoldódjon. Nem fog. Igenis, bele kell állni! Én például sohasem gondoltam volna, hogy valaha képes leszek 200 km-t lefutni. Plusz napi öt perc kitartás kérdése az egész. Plusz napi öt perc mozgás, vagy plusz öt perc tudásfejlesztés egy hónap alatt már komoly befektetett munka és energia, néhány év alatt pedig garantálja a győzelmet is. Ez mindenkinek sikerülhet!”árulta el a hatszoros óceánátkelő magyar hajós.

Az ember egy csodálatos lény: hihetetlen lehetőségekkel és képességekkel, amiknek birtokában komolyan tud hatni a világra. Szerintem ezt kötelességünk kihasználni. Mindenkinek. Mindannyian el tudunk érni olyan dolgokat, amikből a környezetünk is profitálhat és amiket beteljesíteni valódi katartikus élmény, még akkor is, ha a mindennapi harcok nem olyan látványosak, mint az újságok címlapján lévők”- tette hozzá.

A fiatal Guinness-rekorder expedíciói során olyan belső önismereti utakat is megtesz, amelynek rádöbbenéseiből szintén bármelyikünk profitálhat. Az egyik legfontosabb ilyen ráeszmélés, amit Gábor hihetetlen kalandjai alatt elsajátított, a türelem ereje. Amikor elindult az első útjára, türelmetlen, lobbanékony természet jellemezte. Azután az egyik kenus kihívása során 44 napig nem tudott kapcsolatba lépni a külvilággal, mint mondja, ez volt az a pont, ahol rádöbbent a türelmetlenség veszélyeire. Azóta vallja, mindennek megvan a maga ideje.

A civilizált világból kiszakadva döbben rá az ember igazán, az emberi kapcsolatok értékére. A városban hajlamosak vagyunk besokallni a többiektől, nem figyelünk eléggé oda egymásra. Az antarktiszi 44 nap után már annak is örülni lehet, ha egy másik ember rálép véletlenül a lábunkra. A bosszantó mindennapi apróságok is hiányozni kezdtek. A szüleimmel való kapcsolatom is ezeknek az utaknak hála tudott elmélyülni, megszilárdulni” – árulta el Gábor, akivel árpilis 24-én a szegedi IH Rendezvényközpontban bárki találkozhat.

Az alkalomra nem tuti tippekkel és hangzatos bölcsességekkel készül az extrém sportoló, hiszen jól tudja: mindenkinél más működik. Viszont izgalmas videófelvételein és lenyűgöző fotóin kívül elhozza nekünk hihetetlen energiáit, hogy inspirációt meríthessünk belőle saját élethelyzetünkhöz, saját problémáinkhoz. A segítségével könnyebben indulhatunk neki a saját Déli sarkunk felé vezető rögös, de értékes útnak.