A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj különdíjasa a gyermekeknek szenteli az életét

Dr. Kőnig Róbert: „Az én fegyvereim a közérthetőség és a humor.”

Az idei Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia székházában lévő Akadémia Klub Kodály-termében vehették át az elismert orvosok. A Goodwill Pharma különdíját ezúttal a „gyermeksuttogóként” is emlegetett Dr. Kőnig Róbertnek, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak gyermeksebészének ítélték oda. 

Dr. Kőnig Róbert hitvallása, hogy nem a beteggel foglalkozik, hanem a gyermekekkel, és az az elsődleges célja, hogy ők jól érezzék magukat, és elnyerje bizalmukat. Hangsúlyozta: a gyermekekét, nem pedig a szülőkét. Mindig szem előtt tartja A kis herceg örökérvényű mondását: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” Ezért fontosnak tartja, hogy a későbbi kontrollvizsgálatokra is hozzá kerüljenek vissza a kis betegek. Szerencsésnek tartja magát, mert pályáján a magyar gyermeksebészet legendás nagyjai indították el, és a mai napig a legjobb, legtapasztaltabb szakemberek egyengetik útját. Szegeden végzett, egykori alma matere a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem. 
„Hatalmas megtiszteltetés, s egyben nagyon megható, hogy éppen a Szent-Györgyi Albert Orvosi díjnak lehetek a különdíjasa. Szent-Györgyi Albert személyéről szeretett nagypapám jut eszembe. A mai napig jól emlékszem arra a napra, amikor még óvodás koromban nagypapám, aki kémia tanár volt, a Tisza partján magyarázta nekem a paprika és a C-vitamin közötti összefüggést.” – idézte fel a kedves emlékképet a különdíjas. 
Dr. Kőnig Róbert szerint ahhoz, hogy valaki ezt a hivatást jól csinálja, bátornak, úttörőnek és alázatosnak is kell lennie egyszerre a szakmájában. Hisz benne: egy fecske is – de több még inkább, ha összefog – csinálhat nyarat! Ennek megfelelően úgy véli, a díjjal nem csak az ő munkáját ismerte el a szakmai zsűri. Nővérek, ápolók, műtőskollégák, takarítók és még sokan mások segítenek neki nap, mint nap, akik kitartó munkájukkal teremtik meg azt a környezetet, amelyben ő gyógyítani tud. Ezért a díjjal járó összegből a jelenlegi osztálya dolgozóit szeretné egyfajta csapatépítőre vinni.


További információ: http://szentgyorgyialbertorvosidij.hu/