Gundel Takács Gábor
foto:MTVA

Gundel-Takács Gábor orvosok nagykövete lett

„Feleségem igyekszik érthetően elmagyarázni nekem, ha lát valami orvosilag érdekeset”

Idén először kapcsolódnak nagykövetek a harmadik éve megrendezésre kerülő Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjhoz, ami mostanra az orvosi szakma egyik legismertebb szakmai díjává nőtte ki magát. A népszerű műsorvezető, Gundel-Takács Gábor közvetlenül is érintett a témában, hiszen felesége mellett egyik legjobb barátja is orvos.

Gundel-Takács Gábor az ismertséggel kapcsolatban egyszer úgy nyilatkozott: „Ha a televízió szívműtéteket közvetítene, akkor a sebész, az altatóorvos, az asszisztens meg a nővérke kerülne a címlapra.”  Elmondás szerint azért vállalta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj nagykövetének szerepét, hogy hite szerint az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók is méltó helyükre kerüljenek a ”népszerűségi” listán.

Az egyik legjobb barátom is orvos, egy érsebész, a feleségem fogorvos, az apám állatorvos volt, az apósom is, sok orvos közt fordulok meg, és a baráti körben is többször felmerült ez a téma. Egy újságírónak is megvan a felelőssége, de naponta műtéteket végrehajtani, az közvetlen felelősség. Ha a televízió közvetítene műtéteket, akkor az orvosokat, nővéreket is megismerné a közönség a villamoson. Azt nem gondolom, hogy ezen múlik az egészségügyi szakma elismertsége, mert nincs olyan ember, akinek ne lenne valamilyen szinten köze hozzá, vagy maga, vagy a családján keresztül mindenki találkozik vele. Az egészségügy elismerését elsősorban a személyes vélemények fogják befolyásolni. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj arra alkalmas, hogy kiemelje azokat az orvosokat, akik többek között empátiával, humánummal, más nívón végzik munkájukat, a díjjal pedig megkapják azt a fajta megbecsülést, hogy követendő példák lehessenek a fiatalabb orvosok előtt. Ez az, amit az emberek elismerésre méltónak tartanak, ez a fajta orvoslás az, amire szavaznak, amire szükségük van. Túl azon, hogy az ilyen orvosokat elismerjük, egyfajta visszajelzés is az orvostársadalom felé, hogy mit tart a társadalom értéknek az egészségügyben.

A mindig tökéletes megjelenésű műsorvezetőből láthatóan sugárzik az energia, az egészég, a vitalitás. Ha valaki mindig jól érzi magát a kívülállók azt gondolják, hogy a személyiségén kívül itt biztos van még valami csodaszer is a dologban…De nem! Itt nem erről van szó, sőt! Bár Gundel-Takács Gábornak – mint látjuk, – nagyon is sok orvos van a környezetében, ő mégsem a különböző kúrákban hisz, azokat kifejezetten veszélyesnek tartja, ha az egészségről van szó!

Úgy vélem a kúrák – mint a fogyókúra például – mind fizikailag, úgy lelkileg is meg tudják gyötörni az embert. Sokkal inkább hiszek az életmód megfelelő kiválasztásában. Hogyan él, hogyan táplálkozik, hogyan mozog valaki, persze a lelki élet kiegyensúlyozottsága is fontos. A megfelelő életmóddal tudjuk megőrizni a fizikai és mentális egészségünket.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölés, a Nobel-díjas professzor születésnapján – szeptember 16-án – kezdődött és november 16-ig adhatják le jelölésüket a paciensek. Szavazni a jelöltekre 2020. február 16. és március 16. között lehet és a díjat 2020. április 23-án adja át a díj alapítója, a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány. Mint az elmúlt két évben, hat régióból 7 közönségdíjas orvost díjaznak, valamint 1 különdíjast a 40 év alatt és egy életműdíjat ítélnek oda 40 év feletti Magyarországon praktizáló, magyar nyelvet beszélő orvosnak. A díjhoz idén csatlakozik az egészségügyi szakdolgozói különdíj, ahol személyt vagy egy osztályt lehet jelölni, akik közül 1 kerül díjazásra. A szervezők köszönettel várják a paciensektől megható, igaz történeteikkel a jelölést.

 

Forrás: BrekaCom
Fotó: MTVA