Malchiner Péter

A koronavírus hatása az üzleti életben

Mit tehetünk Vezetőként és Emberként ebben a helyzetben?

  • A munkatársak egyaránt igénylik a határozottságot, de az empátiát és szolidaritást is –

Malchiner Pétert a hazai közönség elsősorban nagyszerű színészi alakításairól ismeri, pedig sok éve már, hogy külföldön vezetőknek, cégeknek tart előadásokat. Tudását és tanácsait most, hogy Európa több országában már kifejezetten nagy figyelem összpontosul pl. a korona vírus – mint egy ne várt vis maior – üzleti hatásait érintő intézkedésekre, még nagyobb figyelem övezi.

Malchiner Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után Münchenben a Mediadesign Akadémián közgazdasági ismereteket sajátított el. MBA végzettségét 2000-ben szerezte Londonban. Nemzetközi média és telekommunikációs vállalatok élén szerzett, tizenöt év felsővezetői múlttal a háta mögött, 2007-ben tudatosan pályát változtatott. ICF minősítésű business coach és tréner képzésen Skóciában vett részt. USA-beli tanulmányai során az értékalapú vezető- és szervezetfejlesztés elismert szakértője lett. Európa több országában tart rendszeresen előadásokat, publikál magazinokban, illetve nemzetközi vállalatok top menedzsmentjének tart tréningeket és előadásokat. Európában közel háromszáz üzleti coachot és tanácsadót képzett az utóbbi hat évben.
YouAreMore!™- Vezetőknek, minden szinten című könyve bestseller lett magyar és német nyelven.

 

Tehát elmondhatjuk, hogy a nemzetközi üzleti életben otthon érzi magát.

  • „A gazdasági növekedést a teljes leállás veszélyezteti.” – Ilyen és hasonló mondatokat lehet egyre többször olvasni a világ vezető gazdaságairól. A koronavírus által kiváltott bizonytalanság mindenkit érint. Az üzleti szereplőket a piacok ideges reakciója, a munkatársaik kiesése, az ügyfeleik más irányú fókusza hozza veszélybe. A pánik és a kiszámíthatatlanság lett úrrá a piacokon.” – mondta Malchiner Péter

Hogy a nemzetközileg elismert You are more!™- üzleti életmód tanácsadó, előadó (Speaker) és bestseller-szerző hogyan látja az elkövetkezendő időszakot, a következőkben fejti ki.

Vezetőként…
A legjobb lehetőség arra, hogy az események élére álljunk, és proaktivitást gyakoroljunk.
A hajóskapitány magabiztosságával és nyugalmával kell példát mutatni. Ők ismerik a legjobban a hajójukat. Tudják mire képesek. De azt is tudják, hogy egy bizonyos méret után, például konténerhajók esetében, viharban nem a kikötő, hanem a nyílt tenger a biztonságot nyújtó hely számukra. Itt tudnak manőverezni a legjobban. A munkatársak egyaránt igénylik a határozottságot, de az empátiát és közösségvállalást is. A kettő között kell megtalálni az egyensúlyt.

Cégvezetőként és/vagy értékesítési vezetőként a probléma kreatív megközelítése a legfontosabb: A kérdés nem az, hogy mit veszthetünk,  hanem, hogy mit nyerhetünk a vírus által okozott helyzetben?
Hogyan tudnánk a helyzetet a versenytársakhoz képest a magunk javára fordítani?
Elemezzük, hogy mi változott meg a fogyasztói magatartásban, amire rugalmasan és újszerűen tudunk reagálni.

Mit hagyhatunk el, és mit kell behoznunk a napi működésünkbe ahhoz, hogy fenntartsuk hatékonyságunkat? Mire marad most esetleg elég időnk, amit az utóbbi időben nem tudtunk megcsinálni? Mi a legrosszabb, ami történhet velünk, mint cég? Hogyan készüljünk fel erre?
Ha azt látod, hogy a cég éppen sokat veszít a tőzsdei értékéből, vagy a saját bevételi oldalán, készítsd fel a céget arra, hogy milyen első taktikai lépéssel reagáltok a veszély elmúltával a normális működésre.

Magánemberként…
A vezetői szerep mellett emberek vagyunk. Minden feladat eltörpül, ha egy veszély fenyeget minket és a családunkat is. Felelősek vagyunk a szeretteink biztonságáért is. Hagyd, hogy az érzelmeid reagáljanak a kihívásokra. Bármilyen választ adnak, ne akard elnyomni őket, hanem próbáld meg megérteni, elfogadni és energiává fordítani őket. Ne feledd: E+motion= Emotion, tehát az érzelem nem más, mint „energia mozgásban”. Ha ezt tudatosítod magadban, akkor Te határozod meg a mozgás irányát, és nem Téged mozgatnak az érzelmeid. Adj időt magadnak gondolkozni, értékelni és dönteni. Ne akarj mindent azonnal és egyszerre megoldani! Gondoskodj a saját fizikai jóllétedről és erőnlétedről.
Készülj fel mentálisan a legrosszabb magánéleti szcenárióra is, például a teljes család megbetegedésére, és legyen terved és stratégiád erre!

Ne feledd, a pánik és a félelem úgy függnek össze, mint a széllökés és a szél! A pánik gyors és rohamszerű, és a félelemre épül. Ha ez így van, akkor tedd a félelmet a barátoddá.
Építs a figyelmeztető erejére, mely óvatosságra int, de ne hagyd, hogy a hatalm