A siker mögött mindig egy csapat áll

Hamarosan befejeződik az idei Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj szavazási időszaka. A rendkívüli egészségügyi helyzet miatt a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány létrehozott egy különdíjat, Helytállás névvel, amelyet egy, a vírus ideje alatt kiemelkedően teljesítő orvos nyerhet el. Így összesen 11 díj kerül átadásra szeptemberben, Szegeden. A díjakról az egyik esélyes jelölttel, dr. Förhécz Zsolttal beszélgettünk, aki a Semmelweis Egyetem III. számú Belgyógyászati Klinikáján dolgozik és a legkritikusabb időszakban is végig tevékenykedett.

2019-ben elnyerte a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, mit szólt, amikor megtudta, hogy idén jelölték a Helytállás különdíjra?

Tavaly a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj Közönség díja csodálatos visszajelzés és egyben hivatásom megerősítése volt betegeimtől, a diploma megszerzésétől eltelt első 20 éves orvosi munkámról. A díjjal járó pénzjutalmat a Klinika alapítványának adományoztam a nővéri munka jelképes támogatására, mert csak egy csapatban tudunk eredményesen dolgozni. Megtiszteltetés, hogy a Helytállás különdíjra jelöltek.

Erre a díjra azokat az orvosokat lehet jelölni, akik a járvány ideje alatt is erejükön felül dolgoztak. Egy eddig ismeretlen, ijesztő helyzetben kellett gyógyítaniuk. Melyek voltak a legnehezebb feladatok és mi tartotta Önben a lelket?

Az egyetem vörös zónájának indulásakor úgy éreztem, ott a helyem, több Klinika dolgozóiból állt össze az első csapat. Önkéntesen jelentkeztem, és a kezdetektől részt vettem az osztály munkájában. A családtagoktól teljesen elkülönültem, egy ismeretlen jövő várt. Az elején tényleg az ismeretlennel való együttélés és a félelem dolgozott bennünk. A megfelelő védőfelszerelés mellett is eltelt egy kis idő a biztonságérzetünk kialakulásáig. Azonban tényleg biztonságban dolgozhattunk és onnantól kezdve az újabb és újabb információk birtokában sikeresen koncentráltunk a betegek ellátására. A jól szervezett napi munka, és a különböző szakmákat képviselő csapat, a közös cél segített a legnehezebb feladatok megoldásában. „Hagyományos” belgyógyász- és kardiológusként nagy szükség volt a társbetegségekkel rendelkező idős betegek ellátására. A naponta jelentkező kihívások, a gyógyultan távozó betegek biztatása tartották a lelket bennünk. Emellett távoktatás formájában az egyetemi oktatást is folytatni kellett.

Mennyire fontosak az ilyen és ehhez hasonló elismerések?

Az elismerések nagyon fontosak, büszkeséggel töltenek el és azt jelentik, hogy jó helyen vagyunk, jót teszünk. Az elismerés személyes, de ez a visszajelzés egy egész csapat munkájának szól.

Mit tanácsol a végzett orvosoknak? Hogy őrizzék meg a lelkesedésüket és hitüket?

Legyenek első sorban orvosok, amint megtapasztalták, mit jelent gyógyítani, onnantól kezdve az érzés rabjává vállnak, csodálatos dolog. A betegnek felbecsülhetetlenek az orvos odafigyelő szavai, és az orvosnak fontosak a betegtől kapott visszajelzések, a gyógyulásáról, melyek az orvos lelkesedését és hitét segítik. Fontos, hogy legyen egy elkötelezett, szakmailag is képzett munkaközösség, én egy ilyenhez tartozom, és nagyon szerencsésnek tartom magam.

 

 

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, valamint a Helytállás különdíjról bővebb információ a http://szentgyorgyialbertorvosidij.hu/ honlapon olvasható.