Bánfalvy Ágnes, Gregor Bernadett, Vastag Tamás, és még mások összefogása a magyar kultúráért, a magyar tengeren

A Balaton – és környékének – kulturális életéről, pezsgő társasági estélyekről, a sétahajózásokról számos legenda kering. Talán ez ihlette meg Bánfalvy Ágnest, hogy művészeti stúdiójával (Bánfalvy Stúdió) hajóra vigyen kulturális előadásokat könnyed, nyári hangulatban. Nem különb szereplőket kért fel a produkciókra, mint Vastag Tamás, Gregor Bernadett, Cseke Katinka.

 

Talán a Balaton csodálkozott legjobban, mikor a szokásos diszkóhajó helyett, kultúrhajó szelte  habjait Siófoktól Tihanyig, Füreden át. A majd hét órás út alatt az utazók megtapasztalhatták, miszerint a kultúra lehet szórakoztató is, sőt, a balatoni nyár, a hajóút, a mesés panoráma hangulatát is lehet fokozni. Igaz a csodás kilátás, most csak háttérként szolgált, a közönség  figyelmét a  hajó színpada kötötte le.

 

Az utcaművészektől, a humorig, a zenei premiertől, a koncertig.

Gólyalábas utcaszínészek fogadták a vendégeket, majd a kikötőben hagyták gólyalábaikat, és klasszikus mutatványokkal, zsonglőrködéssel szórakoztatták a legifjabbakat.

 

Fontos, hogy kultúrát csempésszen a szórakoztatásba

Majd Beleleznay Endre a tőle megszokott humorral már a szavakkal zsonglőrködött, felelevenítve a legnagyobb magyar szórakoztató művészeket is. – Az előadásnak vagy egy kultúrmisszió része is, hogy azért mesélek el történetetek róluk, hogy ne vesszenek el az emlékük. – mondta a népszerű humorista. Véleménye szerint, nagyon gyorsan elfelejtjük az egykori kiválóságainkat. Ő így próbált emlékezni rájuk, visszahozni őket, ha csak egy balatoni barangolás idejére is.

 

Gregor Bernadett és Cseke Kata viszont már az  örökéletű operettet hozták  el a Balaton közepére, láthatóan boldogan fürödve a megérdemelt sikerben. A nagyszerű művész páros már régóta egy hajóban evez, évek óta lépnek fel együtt, ám olyan, hogy együtt egy duóban még most először!

1998 óta dolgozunk együtt – mondta Gregor Bernadett.

De úgy, hogy csak ketten – és hogy nincs mögöttünk egy egész Hegedűs a háztetőn -, most először – tette hozzá Cseke Katinka.

A humorral fűszerezett vadonatúj show műsorukban, Lehár és mai slágereket élvezhetett a nagyérdemű, a nevetést, a tapsot még a közelben vitorlázók is halhatták.

 

„Ne csak átélj, hanem át is érj a színpadon…!”

Lágyan hullámzó Balaton, lágyan hullámzó dallamok, simogató szellő, s mintha a lelkünk is megérintené valami. Kell ennél több?

Az estet Vastag Tamás fellépése zárta. Olyan repertoárral készült, ami megérint, megfog, egy más világba, messzi, távoli vizekre viszi az összes jelenlévőt.

Amikor nem kifejezetten egy Vastag Tamás koncerten lépek fel, nem az önmegvalósítás a legfontosabb, hogy meg tudjam mutatni magamat! Hanem az, hogy olyat adjak, ami mindenkinek jelent valamit és valamilyen érzelmet ki tud váltani. – mondta Tamás.

Átvinni a belsőt, az érzést, az apró csodát? Nehéz feladat ez, Tamásnak mégis sikerült.

 

A nagy sikerre való tekintettel a Bánfalvy Stúdió művészei folytatják a kulturmissziót.