Kitüntették a 9 legnépszerűbb orvost – Marcia Szent-Györgyi gratulált a férjéről elnevezett díj várományosainak

Óriási, nem várt sikerrel ért véget a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj első országos kampánya, amelynek során több mint 1000 páciens jelölte orvosát a rangos díjra. A népszerű kezdeményezés olyan orvosoknak adományozta az elismerést, akik cselekedeteikkel megmentették betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét. Marcia Szent-Györgyi április 26-án, a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében személyesen köszöntötte a tiszteletreméltó orvosokat. A 170 ezernél is több vokssal rendelkező jelöltek közül a legtöbb közönségszavazatot elért 3-3 kelet-, és nyugat-magyarországi szakembert, valamint egy budapesti orvost tüntettek ki, míg a két szakmai különdíjat egy háromfős zsűri döntése alapján egy budapesti és egy Somogy megyei doktor kapta.

Közel 52 ezer kelet-magyarországi, 75 ezer nyugat-magyarországi és mintegy 45 ezer budapesti szavazattal zárult az a nagy sikerű közönségszavazás, amelynek eredményeként elhivatottságukért, példamutató munkásságukért ismert el orvosokat a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány. A szakmai különdíjakról Prof. Dr. Klivényi Péter, egyetemi tanár, az MTA doktora és Dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó főigazgatója döntött, a társadalmi oldalt a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Hegedűs D. Géza képviselte.

Dr. Kardos Mária, a Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány szóvivője nyitotta meg az eseményt. „Óriási bizakodással indítottuk a díjat, hittük, hogy a Szent-Györgyi Albert féle hozzáállással az orvostársadalomban jó néhány kolléga folytat olyan elkötelezett munkát, mellyel nemcsak a betegséget, hanem a beteget gyógyítja, nem csak a problémát, hanem mögötte az embert is látja.”

A Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében tartott ünnepélyes eredményhirdetésre Szent-Györgyi Albert özvegye is ellátogatott. Marcia Szent-Györgyi elismerőleg beszélt az orvosok azonnali rendelkezésre állásának nehézségeiről, amely sokszor lelkileg is próbára teszi a szakembereket, beszédében hangsúlyozta, hogy az orvosi díjat a társadalom részéről egy hiánypótló köszönetnyilvánítási lehetőségnek tartja.

Az eseményen a díjak átadásán kívül a díj alapítója és főtámogatója, Dr. Jójárt Ferenc bejelentette, hogy a Goodwill Pharma Kft. a Szent-Györgyi Albert C-vitaminok eladásából származó bevételéből, dobozonként 100 Ft-tal továbbra is hozzájárul az alapítvány működéséhez, ezzel is segítve a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj folytatását.
Szeretnénk elérni továbbá, hogy szeptember 16. Szent-Györgyi Albert születésnapja a C-vitamin világnapja legyen. Az előkészületeket a cél érdekében elindítottuk. Ez nekünk nem csak magyaroknak, Európának, hanem az egész világnak is egy rendkívül fontos nagy napja lehetne. Szimbolizálja az egészséghez, az egészséges táplálkozáshoz való jogot. Mindamellett ez bizonyítja azt, hogy Magyarországon már 80 évvel ezelőtt is világszínvonalú dolgok történtek.” – mondta Dr. Jójárt Ferenc ügyvezető igazgató.

A rangos hazai díjat első alkalommal adták át a szervezők, de a nagy sikerre való tekintettel az orvosi díjat a tervek szerint minden évben újra kihirdetik majd.

További információk: www.szentgyorgyialberdij.hu