Sétakocsikázás az idei újdonság az Anna-bálon

         Nemzeti ménesek fogatain élheti át a nagyérdemű a kor hangulatát

Történelmi múltú nemzeti ménesgazdaságok díszes fogataival sétakocsikázhatnak július 21-én Balatonfüreden a romantikus időutazást kedvelő látogatók, a 193. Anna-bál jóvoltából. Az eddig kizárólag a bál szépét és udvarhölgyeit bemutató díszfogatok most a nagyközönség számára is elérhetővé válnak egy félórás lovas kocsikázásra, a város reformkori negyedében. A különleges élményhez három nemzeti ménesgazdaság – a mezőhegyesi, a szilvásváradi és a bábolnai – díszfogatai állnak rendelkezésre. Az igazi kuriózumnak számító kettesfogatokat a legismertebb magyar lófajták húzzák majd. 

Híres nemzeti méneseink ünnepi fogatain való kocsikázást teszik bárki számára elérhetővé az idei Anna-bál alkalmából az esemény szervezői, akik a tradíciók megőrzése mellett évről-évre fejlesztik a bált. Pár évvel ezelőtt az arculati elemeiben történt frissítés, amit Zoób Kati gondolt újra, bevezették a sétálójegyet, de tavaly megnyitották a bál szomszédságában az Anna utcabált is. A tavalyi év egyik közönség kedvence a Nemzeti Lovas Díszegység díszkísérete volt. Pompázatos látványt nyújtottak az egységes, ében fekete, barokkos formájú nóniusz lovaikkal. A Nemzeti Lovas Díszegység díszhuszár egyenruhában pompázó lovasai és ünnepien feldíszített lovaik az idei bál ceremóniájának elengedhetetlen színfoltjai lesznek, úgy ahogy a nemzeti ménesek ötös és kettesfogatai is.

A mezőhegyesi ménes is nóniusz fogattal jelenik meg. Hosszú idő után ez a nemzeti kincsünk újra méltó helyén tündököl. A mezőhegyesi ménes (Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.) hazánk legrégebbi alapítású ménese. 1784-ben II. József rendeletére hozták létre, ami akkoriban egy katonai ménesbirtok volt és több mint 6.000 kiképzett ló került ki Mezőhegyesről. Míg 1945 után szinte teljesen eltűntek a nóniuszok, addig napjainkban, hosszú évtizedes munkával elérték, hogy a mai kornak is megfelelően továbbvigyék az eredeti vérvonalat. Sokáig ennek a régi lófajtánknak nem találták meg a szerepét, az elmúlt években viszont szinte betört a rendészeti területre, ahol most olyan népszerű a nóniusz, hogy Európa számos rendőrsége nóniusz lovakat próbál vinni rendészeti célokra. A nóniusz strapabíró, jó idegzetű, jól ellátja a munkát, szívós, kitartó, fegyelmezett, jól tanítható és gyönyörű. A barokk lovak közé sorolják a nóniuszt, csillogó, ében-fekete szőre, tömege és felépítése, tekintélyt parancsoló megjelenése miatt

Balatonfüred város vezetésének kiemelten fontos, hogy az Anna-bállal hagyományt őrizzen és értéket közvetítsen a fiatal generáció felé. A ménesgazdaságok közreműködésével lovas hagyományainkat az ország legnépszerűbb bálja mentén népszerűsítjük.

A nagy hagyományú, évszázados folytonossággal megrendezett grandiózus eseményre idén ötszáz vendéget várnak. Az ország egyik legrangosabb programjára a sétálójegyek ugyan már elfogytak, de báli belépők még korlátozott számban elérhetők.

További információk: www.annabal.hu