Zenei tábor Kárpátalján: Talán közülük kerül ki a következő Liszt Ferenc

A világhírű, magyar zongoraművésznőnek több száz gyermeke van 

Harmadik éve rendeztek Tiszapéterfalván rendhagyó komolyzenei Zenevarázslat tábort. Július 15. és 21. között varázslatos dallamokkal telt meg a helyi református líceum, hála a mintegy 130 lelkes résztvevő diáknak. Idén Kárpátalja és Magyarország mellett a Vajdaságból és Erdélyből is érkeztek gyerekek az egyhetes alkalomra. Böjte Csaba gyermekotthonaiból 50 gyermek vett részt a táborban, ahol a zongoraoktatás mellett fúvós és vonós kurzusok is voltak.

A kárpátaljai helyszín már régóta ismert népzenei táboráról, viszont ez az egyetlen komolyzenei tábor, amit Várnagy Andrea zongoraművésznő ide szervezett három évvel ezelőtt. És az első alkalmat követte a második és utána már nem volt kérdés, hogy megrendezi-e a tábort, csak az, hogy mikor.

Itt hagytam a szívemet, amikor a Liszt-programmal bejártam Kárpátalját, azóta már hazajárok.  A helyi pedagógusok rendkívül komoly munkát végeznek, de lehetőségekben sajnos korlátozottak. Sokat jelent nekik, hogy a legelismertebb magyar zenészek vesznek részt a táborban – árulta el a program megálmodója, a világszerte elismert Várnagy Andrea zongoraművésznő, akinek hitvallása, hogy megszerettesse a fiatalokkal a klasszikus zenét és a négykezes zongorázást is.

A táborban napi két zenei foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, és minden napot koncerttel zártak. Július 20-án pedig egy ünnepi zárókoncerttel tették fel az i-re a pontot. Napközben pedig a többi művészeti ággal is megismerkedhettek. Sokszor kevés a szó kifejezni, milyen érzések is futnak keresztül az emberben egy-egy szép dallam meghallgatása közben. Épp ezért képzőművészeti foglalkozásokat is tartottak azoknak a gyerekeknek, akik éppen nem hangszeres oktatáson vettek részt. Emellett táncoktatással is készültek a táborozóknak, ami hatalmas sikert aratott, és az irodalom is helyet kapott a rendezvényen. Gáspár Ferenc író irodalomról és történelemről mesélt a résztvevőknek. Így igazi összművészeti táborrá avanzsált a Zenevarázslat.

A rendezvény egy régi álomból fakadt. Az egri négykezes verseny sikerén felbuzdulva született meg az az elhatározás, hogy a nyár folyamán a zenét szerető gyermekekkel tudjanak eltölteni olyan felszabadult napokat ahol komoly szakmai munka folyik. Azóta a rendezvény hatalmas fejlődésen ment keresztül. A tábor egykori mottója is megváltozott: a képzeletből varázslat lett.

Képzeletünk segítségével tudjuk megérteni azt, hogy mit is üzen a zeneszerző a hangokon keresztül. A varázslat viszont több ennél. A varázslat, hogy már mi magunk közvetíthetjük a közönségnek ezt a csodát. Ehhez ad segítséget a táborunk – mondta Várnagy Andrea a névváltozásról.

Mára nemzetközi hírnévnek örvendő művészek tekintik szívügyüknek, hogy évről évre a fiatalokkal legyenek Kárpátalján.

Idén Várnagy Andrea és lánya, Farkas Lili mellett Eckhardt Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész foglalkozott a zongoristákkal, Horn András klarinétművész a fúvósokkal, Lesták-Bedő Eszter hegedűművész pedig a vonósokkal.

A tapasztalat azt mutatja, hogy amelyik zeneművész belekóstol az itteni hangulatba, örökre a szívébe zárja. Nem is kérdés, hogy aki egyszer ellátogat Tiszapéterfalvára, az évről évre visszajár.

Ez egy érzelmi cunami, nagyon megható pillanatokat élhetünk át együtt. Itt nem csak a közönség és a zenész van jelen, hanem egy sokkal fontosabb tényező is: hogy a gyerekeknek átadhassuk a tudásunkat és a zene szeretetét. A zenésztársaim is könnyes szemekkel szoktak hazatérni, megmagyarázhatatlan ajándékkal gazdagodunk minden évben. Ha húsz éve valaki azt mondta volna, hogy ez a program egy szép napon megvalósulhat, és egy mozgalmat indíthatok el, aminek az arca lehetek, nem hittem volna neki. Mégis sikerült, én pedig nagyon boldog vagyok. A programnak köszönhetően azt mondhatom, több száz gyermekem van – mondta Várnagy Andrea.

A gyerekeknek ez egy óriási dolog, hiszen nekik kevés esélyük lenne arra, hogy a későbbiekben hivatásos zenészekké váljanak, itt viszont a legtehetségesebbek komoly lehetőségekhez juthatnak.

Az egyik ilyen talentum egy kisfiú, aki már a harmadik alkalommal látogat el Tiszapéterfalvára. Ő egyike azoknak a gyerekeknek, akiket itt fedeztek fel. Várnagy Andreát egy budapesti koncertjére is elkísérhette, ahol közösen játszottak.

Ahogy meghallottam Mozartot játszani, rögtön tudtam, hogy ez olyan adottság, amit nem lehet megtanulni, erre születni kell.  A táborig nem nagyon volt remény arra, hogy később elismert művész legyen. Most viszont kezd kinyílni előtte a világ, úgy gondolom, az összes koncertteremben jó szívvel látják majd. A legenda szerint Liszt Ferencet Beethoven csókja indította el a pályán, amikor az idős zeneszerző első koncertjén homlokon csókolta az akkor 12 éves kisfiút. Amikor először hallottam zongorázni ezt a kisfiút, beleborzongtam az érzésbe. Mondtam neki utána, gyere ide, megölellek, hátha az én ölelésem is elég lesz… – mesélte Várnagy Andrea.

A tábor végén a gyerekek minden évben kérni szokták, hogy a következő már ne csak egyhetes alkalom legyen, ezúttal valamelyikük már egyesen azt javasolta, tartson egész nyáron át… Ha a szervezők ezt a kérést nem is teljesíthetik, de már azon gondolkoznak, hogy jövőre több turnust is szerveznek, hogy minél többen átélhessék a Zenevarázslat tábor csodálatos élményeit.