Klip premier! – Szeder új dallal készül az UP-ba

Bátor, életigenlő, provokáló, és semmi esetre sem mainstream 

Szeder-Szabó Krisztina, azaz Szeder legújabb klipjében épp arról dalol, mennyire szereti a nyüzsgő piacokat, így nem is találhatott volna jobb koncerthelyszínt, mint az UP Újpesti Rendezvénytér egyedülállóan komplex épülete. Az UP-ban ugyanis finomságokkal teli gasztropiac és jobbnál jobb programokkal operáló kulturális tér működik egymás szomszédságában. A remek hangja mellett humoráról és életigenlő dalairól ismert énekesnővel november 9-ei, újpesti koncertje kapcsán beszélgettünk.

Szeder francia szakon végezte az egyetemet, innen ered vonzalma a nyelvhez. Nemrég francia nyelvű lemeze is megjelent, és bár már újabb stílusok felé kacsintgat, hangjának meghatározó részévé vált ez a vonal. Az egyik legrégebbi Szeder-dal, a Piaci Sanzon is a 20-as évek sanzonjait idézi meg. A számhoz nemrég készült el a hozzá illő, friss és ropogós videóklip is.

Nagyon szeretem a piacokat, ennek bizonyítéka a Piaci Sanzon című dal is. Igaz, néha legyőz a lustaság, de amikor aztán eljutok, rengeteg élménnyel gazdagabban térek haza. Kislánykoromban a nagymamámmal jártam a piacra, őt minden alkalommal megbabonázta ez a különleges légkör, ez pedig rám is átragadt. A mai napig megmaradt, ahogyan akkoriban láttam. A nemrég elkészült klip is azt mutatja be, hogy a színek és a formák varázsa mennyire lenyűgöz engem. A vászon pedig a saját arcom, a sminkem festi meg a színes zöldségeket, gyümölcsöket. Ezt a csodaországot különleges, új technikával sikerült videóra vinni.” – mesélte Szeder.

A fiatal énekesnő büszke rá, hogy saját maga írja a dalok szövegeit is. Szeder dalai minden esetben érzelmesek, és bár akad néhány melankolikusabb hangvételű szerzeménye is, legtöbb esetben mégis az átütő életigenlés és a pozitív hozzáállás az, ami kiszűrődik belőlük. És hogy ez minek köszönhető? „Tulajdonképpen ilyen típusú ember vagyok. Egyébként nem szeretem a műoptimizmust, ami mindent szépnek és csillogónak állít be, de próbálok minden dologban pozitívumot találni. Foglalkozom a problémákkal is, hiszen azok is hozzátartoznak az életünkhöz. Ezekkel szembenézve is lehet vidáman, boldogan élni” – árulta el Szeder.

A közelgő újpesti koncerten három különböző stílus keveredik majd kerek egésszé. Halkabb, lírai dallamokra, francia stílusú zeneszámokra és rockosabb számokra is készülhetünk. A koncerten a legújabb dalokat is megismerhetjük majd, és vetítés is lesz, méghozzá nem is akármilyen! Szeder új dalának, a Csipkerózsa Sándor című zeneműnek a videóklipjét az UP-ban lehet majd először megnézni.

„Mindegyik helyszín más és más. Szeretem a csendesebb, ülőhelyes koncerteket, mint amilyen az újpesti is lesz, ez egészen más élmény, mint egy nagyszínpados zúzós buli. Izgalmas terep, ráadásul régen volt már hasonló. Nagyon várom, szerintem kifejezetten jól passzol az őszhöz egy ilyen befelé figyelős koncert. Készülök egy kis meglepetéssel is, egy teljesen új dalt is eljátszunk majd. Ez életem első szerelmes dala, Megtaláltál a címe.” – mondta Szeder.

További információ: http://www.up4event.hu/

https://www.jegy.hu/program/szeder-piaci-sanzon-96930