„A sikernek egyetlen receptje van: a kőkemény munka”

Dr. Pál Attila a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egyik jelöltje

Dr. Pál Attila közismert szegedi orvos és professzor, egyetemi tanár, az orvostudomány kandidátusa, Szeged Város Pro Urbe-díjasa. Közel két évtizedig a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának intézetvezetője, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, több ezer orvos irányítója, továbbá a nagy volumenű klinikai integráció levezénylője, a Magyar Nőorvos Társaság elnöke is volt. Magasfokú szakértelmének és sajátos személyiségének hála idén többen is jelölték a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra.

A Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány a C-vitamin izolálójának, Szent-Györgyi Albertnek humanitása, lendülete és szorgalma előtt tisztelegve létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, melyre a jelölés szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindult, így idén is bárki jelölheti orvosát a rangos elismerésre. A díjat olyan orvosok számára hozták létre, akik megmentették betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét.

Ahogyan a jelölésében olvasható, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan Dr. Pál Attila is példaértékű tevékenységet folytat, így méltó várományosa lehet a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj délkelet-magyarországi közönségdíjának, de akár a Goodwill Pharma Életmű Díjának is.

A professzor, aki mára kitartó munkájának gyümölcseként számos hazai és nemzetközi társaság vezetője, illetve vezetőségi tagja volt már, a gimnázium végén határozta el, hogy az orvosi hivatást választja azért, hogy minél több emberen segíthessen. Rendhagyó módon, 48 éves korára pedig már az intézetvezetői kinevezést is elnyerte.

„Nem hiszek a véletlenekben, a külső erők hatalmában. Én a kőkemény munkában, a szorgalomban hiszek. A sikernek semmi más receptje nincs, a többi csak hókuszpókusz. Az egyetlen, ami biztos: rendesen kell dolgozni, a maximumot nyújtani. Persze örülök, ha örömöt okozok azzal, hogy jól végzem a feladataim, de nem az elismerések motiválnak.” – mondta.

A páciensek pedig úgy tűnik, ezt a hozzáállást értékelik is, hiszen Dr. Pál Attila több különböző jelölést is kapott az idei versenyre. A professzor a szülészeten végzett kiemelkedő munkája mellett egyetemi oktatóként is példát mutat: novemberben jelenik meg a neve által fémjelzett Szülészet- Nőgyógyászat egyetemi tankönyv harmadik kiadása. A szakmában teljességgel egyedülálló, hogy egy kötet egymás után három kiadást is megéljen. Igaz, hogy a professzor úrnak rengeteg munkája fekszik benne: az első kiadás nyolc teljes hónapig készült, és a hallgatók szinte rögtön elkapkodták. Amikor átvette a tanszéket, az intézmény abban az évben összesen 80 laparoszkópiát végzett, rá egy évre ez a szám 800-ra emelkedett. Szegeden, a vezetése alatt érték el az országban elsőként, hogy egy méhen kívüli terhesség esetén ne kelljen felvágni a páciens hasát. Ehhez a fejlődéshez az orvosok külföldi tanulmányútjait is meg kellett szervezni.

„A legkisebb gyermekem édesanyja mondta egyszer: Attila, Te nem szorgalmas vagy, hanem güzü! Neki mindig igaza volt, ebben is lehet valami…A tény, hogy amikor feladatokat kapok, addig nem nyugszom, míg el nem végzem” – mesélte a doktor úr.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökeként 3800 ember munkáját koordinálta, nem volt megállás: reggel héttől este nyolcig folyamatosan dolgozott. Kikapcsolódásra szinte csak a hétvégék alkalmával volt ideje – ez most sem változott: olyankor legszívesebben a ház körül kertészkedik, vagy ahogyan ő nevezi: „bütyköl”, ez az, ami kikapcsolja.

Dr. Pál Attila nevéhez fűződik Szeged új egészségügyi interakciójának megszervezése is, melyet hihetetlen gyorsasággal, másfél év alatt végzett el. Amellett, hogy a tudományos élet egyik meghatározó alakja, mindig jut ideje a betegekre is.

A kollégáim is tudják, hogy nagy baj esetén rohanok vissza a kórházba. Az egyik legemlékezetesebb operációm, amikor egy szombat délután kertészkedés közben megszólalt a telefon. Ez negyed egykor történt. Szóltak, hogy a szülőszobán életveszélyes állapodban van egy várandós asszony. Berohantam, bevittem a műtőbe, még két óra előtt egy egészséges kisbabát tartottam a kezemben. Az anyuka életéért este nyolcig küzdöttem a műtőben, végül szerencsére életben maradt”- elevenítette fel Dr. Pál Attila az egyik legemlékezetesebb esetét.

Az alapítvány 2018. szeptember 16 – 2019. január 16. között elektronikus (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu) és postai úton is várja a további jelöléseket, valamint az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket. Ezt követően 2019. február 01. és március 16. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az év 7 közönség díjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át. A díjat 2019. április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében adják majd át. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.