„A beteg kivizsgálása olyan, mint egy nyomozás, vagy egy puzzle”

Dr. Polgár Anna szerint betegeken segíteni csak szívvel-lélekkel érdemes

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egyik várományosa lehet Dr. Polgár Anna, aki jelenleg az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Reumatológiai Rehabilitációs Osztályának osztályvezető főorvosa, emellett az elmúlt évig a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar főiskolai tanáraként a gyógytornászhallgatók reumatológia elméleti képzéséért is felelős volt.

A Goodwill Pharma az Egészségért Alapítvány a C-vitamin izolálójának, Szent-Györgyi Albertnek humanitása, lendülete és szorgalma előtt tisztelegve létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, melyre a jelölés szeptember 16-án, a neves tudós születésnapján újraindult, ez alkalommal is bárki jelölhette orvosát a rangos elismerésre. A díjat olyan orvosok számára hozták létre, akik megmentették betegük életét, vagy a hétköznapokon olyan elhivatottsággal praktizálnak, amellyel kivívják a páciensek és a szakma tiszteletét.

Dr. Polgár Anna már nagyon korán, az óvodában eldöntötte, hogy orvos szeretne lenni.

Tulajdonképpen én voltam otthon az első orvos, édesapám legjobb barátja idegsebész volt, talán miatta tetszett meg a gondolat. Sokáig én is sebészi pályára készültem, hiszen gyerekként az tűnik a leghősiesebb, leglátványosabb szakmának” – árulta el. Az ő családjában azonban már mindenki egy pályán mozog: férje orvos, lánya fogorvos és fia is követi az anyai példát, szintén orvosnak készül.

Azért, hogy a hivatása mellett a családra is jusson majd elég ideje, végül a reumatológia mellett döntött. Tudományos fokozatát pedig immunológiából szerezte meg, amely gyulladásos kórképekkel foglalkozik, így izgalmas és sokrétű szakmai kihívás.

Dr. Polgár Anna az egyetemet követően rögtön az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) helyezkedett el, akkor még, mint külsős. Később fél évet Amerikában dolgozott, de a pályája nagy részét itt, az ORFI-ban töltötte, ahol most osztályvezető. Fontos szerepet játszik az életében a tanítás is, a tantermi előadások mellett gyakorlatra is járnak hozzá hallgatók szép számmal.

Az orvosi hivatás három fő egységből áll: klinikum, oktatás és kutatás. A praktizálást tartom az elsődleges feladatomnak, hiszen a beteg a legfontosabb. Ugyanakkor természetesen az is lényeges, hogy a megszerzett tudásunkat továbbadjuk a fiatalabb generációnak. Szeretek tanítani, és a felmerülő problémák, klinikai kérdések kapcsán a kutatás is nagy szerepet játszik az életemben.

A fiam hatodéves az egyetemen, ő is immunológusnak készül. Gyakran beszélgetünk arról, mi teszi az embert jó orvossá. Két dolgot tanácsoltam neki. Az egyik, hogy alapos, magasszintű tudást kell felépíteni, a másik pedig, hogy érdekeljék a betegek, szeresse azt, amit csinál. Csak abban lehetsz jó, amit szívvel-lélekkel csinálsz. Másképp ezt nem lehet” – árulta el.

A mindennapi hajtás mellett kis idő azért a kikapcsolódásra is jut: a doktornő olyankor előszeretettel úszik és érdekli a kultúra is. „Egy hosszú rendelés sok energiát kivesz az emberből, olyankor különösen jól esik kicsit kikapcsolni” – hangsúlyozta.

Az alapítvány 2018. szeptember 16 – 2019. január 16. között fogadta az orvos-beteg kapcsolatról szóló személyes történeteket. Ezt követően 2019. február 16. és március 16. között lehet szavazni a jelöltekre és a példaértékű történetekre. A díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki majd az év 7 közönség díjasát. Az alapítvány ezen felül 2 különdíjat nyújt át. A díjat 2019. április 11-én, a Magyar Tudományos Akadémia, Akadémia Klub Kodály-termében adják majd át. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjról, a jelölés és a szavazás menetéről bővebben a www.szentgyorgyialbertdij.hu weboldalon tájékozódhat.