Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj és az Egészségügyi Szakdolgozók Különdíja

Akikre Szent-Györgyi Albert is büszke lenne -Hamarosan elindul a jelölés a 2020-as Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj odaítélésére-

„Az egyetem folyosóján találkoztam Szent-Györgyi Alberttel. A Professzor autogramját féltve őrzöm a mai napig.” Prof. Dr. Altorjay István, a 2019-es Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj életműdíjasa

Immár harmadik alkalommal indul útjára a nagy népszerűségnek örvendő Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelölési fázisa. Az elismerést a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány 2017-ben, Szent-Györgyi Professzor Nobel-díj átadásának 80. évfordulójára hozta létre. Az alapítvány minden évben olyan orvosok munkáját ismeri el közönségdíjjal, akiket pácienseik jelölnek orvos-beteg történetekkel, illetve a szakmai zsűri dönt a különdíjak odaítéléséről.

  1. őszétől az alapítvány az elismerést az Egészségügyi Szakdolgozók Különdíjával is kibővítette.

Dr. Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma tulajdonosa a döntést így indokolta.

„Meggyőződésem, hogy az elismerés szavainak az orvosok mellett szólniuk kell az egészségügy többi dolgozójához is, hiszen áldozatos munkájuk éppen annyira kivételes, mint az orvosoké. A Szent Györgyi Albert Orvosi Díj kiterjesztésének célja, hogy jusson több figyelem a munkájukat önzetlenül, alázattal és nagyfokú empátiával végző egészségügyi dolgozókra is.”  

A díjakra olyan szakembereket lehet jelölni, akik életet mentettek, vagy munkájukat kiemelkedő elhivatottság, odaadás, rendkívüli szakmai igényesség jellemzi, humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon.

Minden szakma egyik legfontosabb fokmérője a felkészültség, nincs ez másként az orvostudományban sem.  Itt mégis van valami plusz, valami egészen speciális, ahol nem a számok, a képletek a legfontosabbak, nem a leggyorsabb számítógép, a legmagasabb felhőkarcoló, a legtávolabbi galaxis elérése a cél, hanem más embereken elesettségükben segíteni.  Szent-Györgyi Albert így fogalmazott:

„A holt tudás megfakítja a szellemet, megtölti a gyomrot anélkül, hogy táplálná a testet.”

 

Orvosnak lenni nem foglalkozás, nem is csak hivatás, hanem életforma (életút). Minden ember számára az egészsége, az élete a legfontosabb. Ha baj van, előbb utóbb nem bízhat másban, nem fordulhat máshoz, csak a szakember tud segíteni. A doktor, aki a legjobb esetben napi nyolc órában, megfelelő körülmények között látja el feladatát, vizsgál, gyógymódot keres, elvégzi a szükséges beavatkozást. Köti az orvosi eskü, az etika, a saját morál, az elkötelezettség a betegség leküzdése érdekében. Óriási rajta a teher, a legfelelősségteljesebb döntéseket kell meghoznia, az idő szinte semmire sem elég, pihenésre pedig alig akad. A munkaidő végeztével, a fehér köpennyel együtt le kellene tennie napi munkájának gondjait, elfelejteni a diagnózisokat, az előírt gyógymódokat, nem kellene újragondolni a problémás eseteket, ám ez a legritkább esetben sikerül. Orvos marad a nap 24 órájában, hisz nem a betegséget látja és gyógyítja, hanem az embert, aki gyógyulni akar, aki minden bizalmát belé, az orvosba helyezi, és tőle várja a csodát, ami igenis létezik.

Létezik akkor is, amikor az éjszakás nővér a csengőhangra rohan, hogy utána már egy infúziót cseréljen, majd körbejárja a kórtermeket nincs e valami baj. Végzi a papírmunkát, és ha ideje engedi, a reggeli váltást készíti elő, hogy folytatódjék a mókuskerék. Hiába fáradt, tudja, – egy jó szó, egy mosoly, néha többet ér bármely pirulánál. A beteg mindennapjait az ápoló határozza meg, legyen éjszakás vagy nappalos, fáradt, vagy gondokkal teli, kedvessége örömöt okoz, tudja, hogy a jó mentális állapot segíti a beteget a gyógyulásban.

A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj és az Egészségügyi Szakdolgozók Különdíja lehetőséget nyújt arra, hogy megköszönhessük nekik…

A díjra jelöltek közül most is a nagyközönség választja ki majd az adott év hét közönség díjas orvosát.
Az alapítvány ezen felül három különdíjat nyújt át: két orvosnak és egy, a zsűri által kiválasztott egészségügyi szakdolgozónak. A zsűri döntése alapján, a 2019-es Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj életműdíját Prof. Dr. Altorjay István kapta, aki szegediként, már gyermekkora óta óriási tisztelettel tekintett Szent-Györgyi Albertre.

„1973-ban, amikor a híres tudós utoljára járt Szegeden, az Egyetem központi épületének folyosóján egyedül bandukolt a Dékáni Hivatal felé. Én friss egyetemistaként találkoztam vele. Az akkor kért autogramot azóta is féltve őrzöm, különleges jelentőséggel bír számomra. A Szent-György Albert Orvosi díjra a jelölés, valamint az, hogy az életműdíjat sok neves kollégám mellett a zsűri nekem ítélte oda, teljesen váratlanul ért. Őszinte meghatottsággal és örömmel köszönöm mind a pácienseknek, mind a zsűrinek és a díjat életre hívó Goodwill Pharma Az Egészségért Közhasznú Alapítványnak. A jó orvos a megfelelő szakmai felkészültség mellett empatikus, reményt és derűt hordozó, jó ember is legyen, hiszen kiszolgáltatott, sérült, vagy sérülékeny embereknek kell mindennap segíteniük a harmónia helyreállításában!” – vallja Prof. Dr. Altorjay István belgyógyász, gasztroenterológus, klinikai onkológus (Debreceni Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika).

A különdíjak odaítélését a szakmai zsűri mellett „civil” zsűritag is segíti, hiszen más szemszögből, talán más szempontokat is figyelembe véve, az orvosi asztal másik oldaláról ítél, így téve igazán hitelessé, teljessé a Díjat.  Az idén Máté Krisztina, média személyiség, producer, egyetemi tanár foglal helyet a döntéshozók között, aki a díjról így vélekedett:

„Miközben a 21. század egészen átalakította, megváltoztatta az orvos-beteg viszonyokat, az orvosok és egészségügyi dolgozók számára az egyetlen igazán fontos elismerés a betegek gyógyulása, hálája maradt. Alig van ma már olyan munka, amely – bármilyen patetikus – csak eltökéltséggel, elhivatottsággal végezhető. Az orvosok, nővérek, asszisztensek lelkiismeretére, elkötelezettségére épül minden. 

Amíg a betegek magukat diagnosztizálják – öntudatosabbak, kevésbé magasztalják az orvosok tudását – fontos, hogy legyen egy mindenki számára elfogadott, vitathatatlan elismerés, amelyre büszkék az orvosok, és méltatják a betegek is. ” – mondta Máté Krisztina, aki úgy gondolja, díjakat kapni ma már nem feltétlenül a tudás, szakmai hozzáértés, elkötelezettség elismerése csupán. Az egyetemi tanár véleménye szerint, a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj olyan elismerés, amit senki, semmilyen körülmények között nem vitathat.

 

A jelölési időszak az eddigi évekhez hasonlóan, idén is szeptember 16-án, Szent-Györgyi Albert születésnapján indul. A szervezők most is több száz orvos és egészségügyi szakdolgozó jelölésére számítanak.

Bővebben: www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu