Lazábban a vállalt hatékonyságáért

-Hazánkban még nem divat – az EU-ban már népszerű – home office-

Képzelje el, hogy felkel reggel nyolckor, van ideje reggelizni, meginni a kávéját, elolvasni a híreket, majd kinyitja a laptopját és nekilát dolgozni – mindezt úgy, hogy egy percre sem kellett kimozdulnia a lakásból. Jól hangzik, igaz? A távmunka, különös tekintettel a home office-ra (munka otthonról), egyre népszerűbb lehetőség mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára, azonban Magyarország még bőven le van maradva az Európai Uniós átlaghoz képest.

2017-ben a 15-64 éves dolgozók 2,5 százaléka használta ki rendszeresen az otthoni munkavégzés lehetőségét Magyarországon, míg például Hollandiában ez az arány 13,7 százalék. Az Uniós átlag 5,7 százalék, tehát bőven van hely a fejlődésre.

 

„Aki otthon van, az biztosan nem dolgozik”

 

A klasszikus 8-tól 4-ig tartó munkavégzéshez szokott munkáltatók talán kétkedve fogadják, hogy nem tudnak folyamatos ellenőrzést gyakorolni a beosztottjaik felett. Sok esetben a bizalomhiány az egyik oka a lehetőség elterjesztésének. A vezetők egy része úgy gondolja, hogy akkor dolgozik a munkavállaló, ha „szem előtt van”. Holott számtalan előnye van, ha a munkaidőt, illetve a „munkahelyet” rugalmasabban kezelik. Elég csak az utazási idő lerövidülésére vagy teljes megspórolására gondolni.

 

Az otthoni munka előnyei

 

„Kutatások szerint a munkahelyválasztást befolyásoló három legfontosabb tényező közül továbbra is a fizetés leghangsúlyosabb, amit a kellemes munkahelyi légkör és a hosszú távon biztos állás követ. Emellett azonban évről évre nő az olyan szempontok szerepe, mint az időmegtakarítás, a munka-magánélet egyensúlyának biztosítása vagy a munkahely elhelyezkedése is. Az is ismert, hogy azok a munkavállalók, akiknek beleszólásuk van abba, hogy mikor, hol és hogyan dolgoznak, nemcsak elégedettebbek, de jobb eredményeket érnek el az innováció és a munkateljesítmény szempontjából is. A home office kiváló lehetőség erre, ami a munkavállaló mellett a vállalkozás eredményét is növelheti.” – mondta el Kökény Roland, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „A home office-szal ráadásul rengeteg utazási idő megspórolható, ami egy fővárosi dolgozó esetében napi 2 óra is lehet. Ezzel együtt az otthoni munkavégzés az irodai környezetet is pozitívan befolyásolhatja, hiszen ugyanabban a munkatérben egyszerre kevesebben dolgoznak, ami kényelmesebb lehet a bent dolgozó kollégák számára is” – tette hozzá Kökény Roland.

Az otthoni munkavégzés nagy előnye, hogy ténylegesen a munkára tud összpontosítani, és az olyan zavaró tényezők, mint dress code részben vagy egészben megszűnik az adott napra. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a dolgozók maguknak osztják be az idejüket, ami azt is jelenti, hogy akkor végeznek el bizonyos feladatokat, amikor a leghatékonyabbnak érzik magukat. A dolgozói felmérések alapján sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mivel munkájukat nem szakítja meg egy mellette elmenő kolléga „van egy perced” kérdése, a harmadik kávé-, és vagy cigi invitálás, a folyamatosan csörgő asztali telefon. Szintén fontos megemlíteni, hogy az esélyegyenlőség szempontjából is hasznos a távmunka, gondoljunk csak a gyermekükkel otthon lévő szülőkre, a mozgássérültekre vagy a vidéki munkavállalókra. Nem számít a fizikai lokáció, ezért bárki bárhonnan dolgozhat.

Végül, de nem utolsó sorban a cégek számára is jövedelmező: növeli a bizalmat a munkáltató és munkavállaló között. Ha magasabb az elégedettség, nő a lojalitás. Igazi win-win helyzet. Ráadásul sok dolgozó mérföldekkel hatékonyabb otthoni környezetben, tehát jobban ki lehet használni a bennük rejlő lehetőségeket. Valamint költségcsökkentésre is alkalmas lehet ez a foglalkoztatási forma, hiszen elképzelhető, hogy elég egy kisebb irodaterület, felesleges mindenki számára helyet fenntartani.

Igazi piaci előnyt jelenthet egy vállalkozásnak, ha élen jár az otthoni munkavégzés tekintetében és vagy egyéb lojalitási programot is kialakít hozzá. Vannak cégek, ahol már heti 2 vagy annál több munkanap is végezhető otthonról – gondoljanak bele micsoda elégedettség lehet ezen cégeknél! – illetve egyéni élethelyzetet figyelembe véve, például betegség, lábtörés, nehéz családi helyzet esetén több hetet is elérhetővé tesz a dolgozó részére, természetesen egyéni elbírálástól függően.

A home-office, nem alanyi jogon járó juttatás

 

A nehézség ott merülhet fel az otthoni munkavégzés kapcsán, hogy a dolgozók alanyi jogon járó juttatásként gondolnak a home office lehetőségre, holott ez „adható” kategória. Fontos már a bevezetésnél tisztázni a feltételeket. – mondta Hudecz Anna HR szakértő, a GPS Vállalkozói Nap előadója. És hogy milyen lojalitási program kapcsolható a dolgozói elégedettséghez, mely a home office mellett a palettán szerepel? „Nagyon sok fajta. A legújabb, melyet a magyar piacról kiemelnék a következő 3-7-10 éves munkaviszony esetén 4-6-8 hetes plusz szabadságot – feltöltődési és rekreációs időszakot – ad a munkavállalók részér az éves szabadságon felül.”

 

A novemberben futó vállalkozásfejlesztő turnén Geszti Péter más üzleti szektorokból érkező szakemberekkel együtt mutatja meg a KKV vállalkozások alapvető hibáit, buktatóit. Az előadásokon megoldásokkal, praktikus ötletekkel, azonnal hasznosítható gyakorlati tudással szolgálnak mindazoknak, akik mernek nagyot álmodni.

 

A Vállalkozói nap novemberben még a következő helyszíneken lesz látható:

Debrecen – november 21. – Hotel Lycium

Győr – november 26. – Győri Iparkamara

Veszprém – november 27. – Agóra Veszprém Kulturális Központ

 

Szakértők:

Geszti Péter – Marketing-kommunikációs szakember, kreatív producer

Hudecz Anna – Coach, HR szakértő

Kovács Ákos – Vállalati termékfejlesztési igazgató – Vodafone Magyarország Zrt.

Okos Lóránt – Senior IoT értékesítési és üzletfejlesztési Manager – Vodafone Magyarország Zrt.

Kökény Roland –KKV szegmens marketing főosztályvezető – K&H Bank

Mózes Tamás – KKV szegmens marketing szegmens menedzser – K&H Bank

 

 

Az esemény főtámogatója a Vodafone business.

Bővebb információ: www.bnbhungary.com,,,,,,,,,,,