A Betegek Világnapján a Nobel-díjas professzor özvegye, Marcia Szent-Györgyi őszinte tiszteletét fejezte ki az Orvosi Díj várományosainak!

-Indul a szavazás a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj jelöltjeire –

 

Idén ismét több száz páciens fejezte ki elismerését azzal, hogy leadta jelölését kedvenc orvosára. Olyan orvosokról van szó, akik elhivatottsággal és odaadással végzik mindennapi munkájukat. A három évvel ezelőtt alapított Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat idén is 9 szakembernek adják át. 7 díjazottat a nagyközönség szavazatai alapján választanak ki. A különdíjakról egy szakmai zsűri dönt, két kiváló orvos mellett a civil oldalt Máté Krisztina képviseli. A szavazás február 16-án indul a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj honlapján (www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu).

Véget ért a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra szóló jelölési időszak, amelynek során betegek százai jelölték saját történeteikkel orvosaikat, így megköszönve munkájukat. A Díjat a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány 2017-ben hozta létre a világhírű magyar tudós kutatásainak elismeréseképp kapott orvosi és fiziológiai Nobel-díjának 80. évfordulójára. A Professzor özvegye az első megkereséskor azonnal a kezdeményezés mellé állt.

„Gratulálok azoknak a kiváló orvosoknak, akiket idén jelöltek a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra! Köszönöm elkötelezett munkájukat, amellyel kivívták mind a betegeik mind a közösség elismerését Őszinte tiszteletemet küldöm minden egyes ápolónak és orvosnak, aki azon dolgozik, hogy a lehető legteljesebb gondoskodást tudja nyújtani. Minden egyes jelölés egy-egy kórtörténetet képvisel, és egy beteg háláját fejezi ki. Csodálatom fejezem ki eme gyönyörű megemlékezésért Dr. Szent-Györgyi Albertről.” – mondta Marcia Szent-Györgyi, aki a díj szellemiségét a kezdetektől támogatja.

Idén az elismerés kiegészül az Egészségügyi Szakdolgozók Különdíjával.

„Meggyőződésem, hogy az elismerés szavainak az orvosok mellett szólniuk kell az egészségügy többi dolgozójához is, hiszen áldozatos munkájuk éppen annyira példaértékű, mint az orvosoké. Az Orvosi Díj kiterjesztésének célja, hogy több figyelem jusson a munkájukat önzetlenül, alázattal és nagyfokú empátiával végző egészségügyi dolgozókra is.”  – vallja Dr. Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma tulajdonosa.

A jelöltek közül a nagyközönség március végéig választja ki az év közönség díjasait, a különdíjakról pedig egy három fős bizottság dönt.

2020-as Szent-Györgyi Albert orvosi Díj kategóriái:

  • Közönségdíj: a díjra jelöltek közül a nagyközönség választja ki az év 7 közönségdíjas orvosát.

A díjak értéke egyenként 300.000, – Ft.

  • Különdíj: egy három fős bizottság dönt a különdíjasokról
    • Goodwill Pharma Különdíj – egy 40 év alatti, fiatal orvosnak
    • Goodwill Pharma Életműdíj – egy 40 év feletti orvosnak adja át a zsűri

A díjak értéke egyenként 300.000, – Ft.

  • Egészségügyi szakdolgozói díj: az egészségügyi szakdolgozók közül a zsűri döntése alapján kerül kiválasztásra a különdíjas egyén vagy osztály.

A díj értéke 300.000, – Ft.

A döntést két kiváló és szakmailag elismert orvos, Prof. Dr. Klivényi Péter, az MTA doktora és Dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje, valamint a humanitárius oldalról a közkedvelt műsorvezető, producer, Máté Krisztina hozza meg.

 „Megindító történeteket olvashatunk az ajánlások indokoló sorai között. A Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra ugyanis nemritkán olyan szakembereket jelöltek, akik olykor emberfeletti helytállással kezelték betegeiket, vagy akár a mindennapi orvosi munkájuk során rendkívüli elhivatottsággal praktizálnak.” – mesélt a jelölésekről Máté Krisztina.

A jelöltekre március 16-ig lehet szavazatokat leadni, a díjakat április 23-án a Magyar Tudományos Akadémián egy ünnepélyes esemény keretében adják át.

További információk: www.szentgyorgyialbertorvosidij.hu